W powietrzu unosi się wspaniały aromat tych owoców, więc musiałam zrobić coś szybkiego i orzeźwiajacego
Składniki :
( forma 24x24 )
600 ml zimnej śmietanki 30%
600 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe lub 6 łyżek żelatyny w proszku
6 łyżek cukru
coś mocniejszego (np.wódka)
1,5 łyżki cukru pudru
opakowanie biszkoptów ladyfingers ( podłużnych)
2 pomarańcze
kilka truskawek do dekoracji
2/4 szklanki wrzątku
Zróbmy to:
1.Miksujemy truskawki,dodajemy do nich sok z połowki pomarańczy i 6 łyżek cukru
2.Do garnka wlewamy 2/4 szklanki wrzątku , wsypujemy albo dwie galaretki albo żelatynę, dobrze mieszamy, aby wszystko ładnie się rozpuściło
3.Podgrzewamy truskawki i dodajemy zawartość garnka z żelatyną lub galaretkami, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4,Wyciskamy sok z pozostałych pomarańczy, dodajemy do niego wódkę, cukier puder, mieszamy
5.Formę wykładamy folią spożywczą
6.Biszkopty maczamy w ponczu i układamy jedną warstwę na dnie formy, posypujemy pokrojonymi truskawkami
7.Ubijamy kremówkę, do prawie ubitej dodajemy stopniowo mus truskawkowy ( wcześniej wymeszany z kilkoma łyżkami śmietany, miksujemy na najwyższych obrotach
8.Zalewamy biszkopty połową masy, następnie nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i truskawek i wylewamy resztę masy
9.Wstawiamy do lodówki, by masa stężała
Ale mi narobiłaś smaka, mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Mój blog/ KLIK :))
apetyczne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire